Midsommar på Samos med storfamiljen

IMG_3571
Storfamiljen kvällen före midsommarafton
Så var det dags för midsommarfirandet med hela storfamiljen, en idé som kläcktes på en familjefest i höstas. Nu kom min fru Joyce och med henne alla mina tre barn med sina familjer. Med pojkvänner till två av de äldre barnbarnen blev vi 19 personer! En av familjerna hade hyrt en lägenhet i Pythagorio vid hamnen, vi andra bodde på ett mycket trevligt hotell, Glicorisa,  några km öster om stan med strålande utsikt över Medelhavet från balkongerna och egen strand. Båten hade vi parkerad i Pythagorios hamn så vi cirkulerade mellan alla tre ställena under 4-5 dagar, då vi njöt av varandras sällskap, det härliga klimatet och den goda maten. Vilken alldeles underbar bonus på detta stora seglingsprojekt! Två av dagarna gjorde jag lyckade dagsturer med båten för valda delar av sällskapet, som inte kunde vara med på långseglingen.
IMG_3584
Fyra kusiner på dagstur
Men höjdpunkten var ändå midsommaraftonsmiddagen på restaurangen Tarsanas, som jag valt för att den låg precis vid stranden och för att de hade bouzokimusik och hade lovat Zorbadans. Vi åt en god middag och de två grekiska musikerna spelade bouzuki och gitarr och sjöng i stämmor under hela middagen. Jag hade med egen gitarr och hade övat in några Theodorakis-sånger och det blev en verklig höjdpunkt för mig när jag blev inbjuden att spela och sjunga med bandet. Jag växelsjöng med dem mina favoritsånger, jag på svenska och de på grekiska, ”Stranden”, ”Brevet” och så förstås Bo Setterlinds underbara översättning av ”En sång om frihet”:
        ”Så om du vill ditt väl förstå
och vara fri där molnen gå.
         Så bygg en värld, en värld att leva i!
Nu gäller det ditt liv, ditt eget liv.”
Kan man ha en bättre livsfilosofi? Och sedan blev det dans, först en grekisk vals och sedan Zorbadans och annan grekisk gruppdans, som en av servitriserna instruerade. Det hela blev ganska extatiskt och rätt som det var bröt alla ut i en hejdundrande ”Små grodorna” runt det tänkta midsommarstången på restauranggolvet. Och det hade inte blivit ett riktigt svenskt midsommarfirande om vi inte också hade dansat till  ”Så länge skutan kan gå” och ”Calle Schewens vals” till mitt gitarrackompanjemang. Vilken kväll, vilket underbart minne för oss alla!
20180622_230434
20180622_223445
IMG_3622
Stolt far/morfar med nio barnbarn
DSC_0168
Här är hela gänget, alla 19

The whole blog in English: And now was the time for a five days long midsummer-celebration with my whole extended family.  Joyce came,  and with her all my three children and their families we were 19 people! One of the families had rented an apartment in the harbor of Pythagorio, the rest of us stayed at a very nice hotel, Glicorisa, east of the town with a gorgeous view and it´s own beach. The boat was parked in the harbor of Pythagorio and circulating between all three places we enjoyed being together, swimming and having good Greek food. What a wonderful bonus for me on my big sailing project! Two of the days I made daytours with the boat for those who couldn´t be part of the longer sailing tours.
The real peak experience was Midsummer eve, which is maybe after Christmas the most important festival in Sweden. We couldn´t have our traditional midsummer pole to dance around but I hade chosen a good place, the restaurang Tarsanas, right by the sea and where I had been promised bouzuki-music and Greek dancing. We had a very good dinner there when the two greek musicians played bouzuki and guitar and sang for us. I had brought my guitar and had learned some songs by my favorite Greek composer, Theodorakis, and it was a great moment for me when I was invited to play and sing with the band. We sang and played, the songs, ”The Letter”, ”The Beach” and of course the best of all ”The Freedom-song”, whose refrain in English goes somewhat like this:
”So if you want to understand what´s best for you
and be free where the clouds go,
then build a world, a world to live in!
Now your own life is at stake, your own life.”
And after that we had dancing, first a Greek waltz, and then the group-dance of Zorba and another greek dance which one of the waitresses lead and instructed. It became quite ecstatic and suddenly we broke out in one of the traditional Swedish midsummer-dances around our imaginary midsummer pole, jumping around like crazy as frogs and pigs. It wouldn´t have been a real Swedish midsummer-party without dancing to some of the classic Swedish summer-walzes, which we sang ackompanied by my guitar. What a night, what a great memory for all of us!!

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s