25/6 – 6/7: Segling bland Tolvöarna. Båtupptagning i Vathy, Samos. Vi ses igen nästa år!

Så var det då dags för den sista seglingen på denna säsong, en nio dagars segling bland Tolvöarna, till Agathonisi, Arki, Patmos, Leros, Lipsi och tillbaks till Samos. Besättningen var nu Joyce, min fru, och mina två erfarnaste barnbarnsgastar, Johan och Gustaf.
IMG_3594
Min nya besättning inför avfärd från Pythagorion
Joyce fick en dålig start då hon trots sitt sjösjukeplåster blev ordentligt sjösjuk första dagen, då det blåste upp och blev ordentligt gungigt. Men hon hämtade sig och har klarat det obekväma båtlivet riktigt bra, men som förut trivts bäst när vi har lagt till i en marina och tagit ett glas gott vitt vin i sittbrunnen till grekiska förrätter i form av dolmas, tsatsiki, oliver och fetaost. Vindarna var mest sydliga så den starka nordliga meltemin har inte fått överhanden ännu. I Patmos stannade vi en dag extra och åkte upp till det berömda Johannesklostret högst uppe på klippan, vackert och med ett intressant museum men det bästa var ändå den utsikten över ön, huvudorten Scala med marinan och havet på både öst- och västsidan, helt andlöst betagande.
IMG_3610
Vi fick också många goda seglingar, som jag kunde njuta av särskilt mycket eftersom mina duktiga gastar gjorde det mesta jobbet och jag kunde sitta vid rodret och ge order (och ofta behövdes inte heller några order eftersom det är gastar som tänker själva).
IMG_3638
När vi återvände till Pythagorion på Samos hade jag en alldeles tydlig känsla av hemmavatten eftersom det nu varit min bas under flera veckor. Vi tog också en extra dag där, då vi hyrde bil och gjorde en rundtur runt Samos på slingrande bergsvägar med bländande medelhavsutsikter och ett skönt bad vid Kampos på sydkusten, nära Marathakampos, där jag legat med båten några veckor tidigare.
IMG_3636
Pythagoras-statyn i Pythagorion

När vi gick över från Pythagorion till Vathi, huvudstaden på Samos,  blåste meltemin ganska rejält med motvind och motorgång både på syd- ost- och nordsidan innan vi kunde segla in i den djupa Vathy-viken till Roussakis marina, där jag skulle lägga båten för vintern. Båtupptagningen skedde nästa dag, mycket smidigt på en trailor med chefen Andreas Roussakis vid spakarna..


Besättningen kom iväg till sitt plan hem till Stockholm utan problem och jag hade några dagar till för att få allting iordning inför vintern och beställa de jobb som behövde göras av marinan. Jag var fortsatt mycket imponerad av marinans professionalitet och mycket nöjd med mitt val. Så där liggen nu min Joy i goda händer och väntar på mig för nya äventyr i Odysseus kölvatten nästa år.
IMG_3644

Summary in English: A nine day-sailong among the Dodekanese Islands finished the season. My crew was now my wife Joyce and my two most experienced grandchildren- sailors, Johan and Gustaf. We got some very good sailing, to Agathonisi, Arki, Patmos, Leros, Lipsi and back to Samos, which I could enjoy immensely, sitting by the rudder and giving orders while my good crew did all the hard work. We took a day extra at Patmos and went up to the famous monastry of St. John with its breath-taking view of the island. Back in Pythagorion we also took a day extra, rented a car and made a trip around Samos with winding mountain-roads and dazzling views. Then it was time to go to Vathi and the Roussakis Marina and leave the boat there in good professional hands. There it will be fixed and trimmed and waiting for me to come next year to explore much more of this wonderful Greek Archipelago.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s