Fem härliga dagar med segling från Gislövs läge till Karlshamn

Kulingen kom i enlighet med prognosen på söndagen (den 2 juli) och varade i tre dagar, som blev tre välbehövliga vilodagar i Gislövs läge då Johan mönstrade av. Två dagar tidigare hade gasanläggningen till spisen fått sin dödsdom. Den ganska nya tuben var redan tom, Johan hade märkt gaslukt i förluckan där den förvaras. Det måste vara en läcka någonstans och jag bestämde mig för att av säkerhetsskäl koppla bort gasen och ersätta den med två stormkök, som inhandlades i Trelleborg.

I Gislövs läge mönstrade tre nya gastar på: sonen Jan och hans vuxna barn Agnes och Christoffer som alla var vana vid min båt och senast hade varit med förra året på överseglingen från Korsika till Antibes. Det blev en trevlig välkomstlunch med skydd för kuling och regn under kapellet, där barnens mamma, mormor och hund också var med:

Dagen därpå var förmiddagen kulingfri (den skulle komma igen på eftermiddagen och gjorde det), vilket gjorde att vi med tidig väckning och avfärd kunde segla till Ystad, påfösta av stora dyningar bakifrån som rester av kulingen. Ystad var fint att återse med sin stora bevarade gamla stadskärna och vackra kyrka. För mig blev det en viktig dag eftersom just denna dag blev det nybildade Olle Adolphson-sällskapet (där jag är kassör och medlemsansvarig) färdigt att gå ut på nätet genom en fin hemsida och inbjudan till medlemskap till alla våra 150 intressenter som jag listat. Första medlemmen registrerade sig redan efter en kvart och det kändes stort.

Nästa dag var det kulingvarning igen men den blev inte av. Därför passade vi på eftermiddagen på att segla över i frisk undanvind till det underbara Kåseberga med den magiskt vackra åsen vid havet med Ales stenar. Det är alltid spännande att se där uppe hur Ales stenar presenteras. Det har länge varit en kontrovers om det är en gravsättning från 600-talet e. Kr. eller en solkalender från stenåldern, en idé, som Hasse Alfredsson kläckte när han upptäckte att stenarna var placerade så att de markerade sommarsolstånd och vintersolstånd. När jag var här senast för sju år sedan (på väg ut i mitt Medelhavsprojekt) presenterades båda teorierna utan ställningstagande. Nu presenterades bara arkeologernas officiella teori och det fanns ingenting kvar av Hasses utom att man inte vet något om stensättningens funktion och att det ev. kunde vara en solkalender men utan tvekan daterad till 600-talet. Lite sorgligt, tyckte jag.

Jan med Kåseberga hamn i bakgrunden. Joy vid piren, andra från vänster.

Dagen därpå var det mycket god segelvind från V-SV så vi bestämde oss för att passa på att segla en lång dagsetapp till Åhus. Där var en fin gästhamn en bit in i Helge å och det blev ett mycket trevligt stopp eftersom jag fick tillfälle att träffa två vänner som är bosatta där medan ungdomarna var iväg och badade i det kalla havet. Det jag inte hade klart för mig om Åhus är att hela världens tillverkning av Absolut Vodka nu är förlagd dit, numera ägt av franska Pernod Richard. Mitt särskilda intresse för detta kommer att framgå av min nästa blogg från Karlshamn. Annars är ju Åhus känt som tidigare centrum för det stora ålfisket, som nu på grund av att ålen är utrotningshotad är begränsat till två fiskare med särskilt tillstånd.

Absouts fabrik i Åhus

Från Åhus är det bara 20 sjömil till Hanö, en ö där jag har särskilda känslomässiga rötter eftersom den alltid med sin fyr låg i blickfånget vid horisonten från Karlshamn och vårt sommarställe i Stilleryd. Det är också en mycket vacker ö, tidigare fiskeläge, nu med bara sex permanentboende kvar men med massor av sommargäster, inte minst som båtar i den utmärkta hamnen, som nu är gästhamn. Där finns en kvinnlig hamnkapten som organiserade båtplatserna vänligt och effektivt. Här blev det också bad i havet och jag tog själv mitt första dopp för säsongen. Bilderna visar selfie från hamnen, besök på fyren och en magiskt solnedgången under vår kvällsaktivitet, spel av Chicago, som vi hållit på med i alla år när barnbarnen var med och seglat. 

Sedan var det bara 9 sjömil kvar in till Karlshamn morgonen därpå, en söndagsmorgon då havet var spegelblankt och då motorn fick göra jobbet och vi bara njuta av en underbar morgon. I Karlshamn mönstrade gastarna av här ser man dem vid båten med resterna av den stora spritfabriken i bakgrunden, den som min morfar var med och byggde – se nästa blogg.

Author: nilsassarson

Jag bor i Stockholm, har eget företag och kan erbjuda vissång, borgerliga ceremonier och psykiatri/psykoterapi. Dessutom har jag ett flerårigt äventyr med medelhavssegling, som du kan läsa om i min blogg

Leave a comment