12/6 – 20/6. Äntligen Grekland! Samos runt med barnbarnsgastar.

Så var det nu äntligen dags att sätta kurs på det stora målet för denna färd: Greklands övärld. På många sätt har det varit målet för allt mitt seglande, som jag började på allvar när jag hyrde den första stora segelbåten tillsammans med mina tre barn år 1982, nu 36 år sedan. Drömmen väcktes genom läsningen av Göran Schildts böcker och då var jag väl bara i 20-årsåldern, och blev inte mindre av att jag upplevde min första stora kärlek med Anna från Aten, som jag träffade på språkkurs i Cambridge 1961 och som jag sedan besökte flera gånger och gjorde resor med bl.a. till Kefallonia i västra Grekland. Tre gånger till har jag varit på grekiska öar sedan dess, Korfu, Rhodos och Kreta, och alltid har det varit i samband med intensiva kärlekshistorier. Så landet har onekligen livet laddat med starka känslor för mig. Dessutom har jag älskat och också sjungit Theodorakis visor sedan han var så starkt i ropet i Sverige på 60- och 70-talet
Och nu, äntligen, var jag på väg till detta efterlängtade land i egen båt! Det blev en lugn överfart från Turkiet, per motor eftersom vinden var emot oss, och ett högtidligt ögonblick när vi närmade oss Samos´ nordöstra udde:
IMG_3477.JPG
Vi gick in till Pythagorio, Samos stora turistcentrum på sydkusten, och vars marina jag hade tänkt mig som en möjlig hemmahamn under vintern. Denna kväll var ankringsplatserna vid kajen helt överfulla och det tog sin lilla tid innan vi hittade en tilläggsplats utanför en tvåmastare på kajen mittemot. Vi gjorde inklareringen hos tre myndigheter utan problem och åt sedan en god och efterlängtad middag på en av hamnkrogarna. En av de mest överraskande upplevelserna i stan var att var och varannan människa på gatorna pratade svenska. Det var tydligt att detta är ett populärt turistmål för svenskar och många andra och det blev en väldig kontrast till Turkiet, där det var få turister och svårt att göra sig förstådd.
IMG_3480
Grekisk middag med Clara i Pythagorio
Nu var det dags att ta emot tre nya gastar, barnbarnen Christoffer och Agnes och pojkvännen Philip, som alla var med i Österrike och Slovakien förra året. Eftersom Clara skulle stanna i fyra dagar till blev vi nu fem personer på båten, vilket ställer stora krav på anpassning, ordning och reda men det visade sig fungera alldeles utmärkt.

IMG_3567
Barnbarnen Christoffer och Agnes och pojkvännen Philip
Den närmaste veckan ägnade vi åt att segla Samos runt med övernattningar i tur och ordning i Marathakambos på sydkusten, Karlovasi och Vathi på nordkusten. Clara mönstrade av i Vathy för att ta flyget hem till Stockholm. I Vathy, som är Samos huvudstad, gjorde jag ett mycket viktigt fynd: hittade en utomordentlig vinterplats för Joy. Jag hade först tänkt mig Samos marina men fann den både dyr och otrivsam, hade också fått ett något billigare bud från marinan i Leros medan jag i Roussakis marina i Vathi fick ett årskontrakt på 1000 €, mindre än halva priset mot Samos marina. Dessutom fick jag mycket god kontakt med och gott förtroende för chefsmekanikern där, vilket inte alls var fallet med managern på Samos marina, som för mig var en humorlös, slimmad affärsman. Vilken grej, jag har hittat en ny hemmahamn för Joy!
IMG_3544
Roussakis marina i Vathy
Seglingen runt Samos blev härlig med för det mesta goda vindar. Syd- och västkusten var bergiga och dominerad av det magnifika Kertetevs – berget, 1437 m rakt upp ur havet.
IMG_3525
Karlovasi var en större stad, som blev mycket minnesvärd på grund av häftig bouzokymusik på en av krogarna med mycket dans, både solodans, pardans och gruppdans, ibland även på krossade tallrikar, som är en häftig grekisk tradition när känslorna blir intensiva.IMG_3547
Efter Vathy rundade vi Samos östra udde och ankrade i den  idylliska viken Poiseidoni för natten. Här kom också jollen till god användning, som hittills legat och tagit plats på däck. Sedan blev det segling ut till den närmaste ön, Agathonisi, som ligger drygt 10 sjömil  söder om Samos och där vi också låg för ankar i den vackra och idylliska Agios Giorgios-viken vid öns enda samhälle, en riktig pärla.
IMG_3557
Middag på Agathonisi med Joy för ankar längst till höger
Och dagen därpå, som var två dagar före midsommarafton, gick vi för motor på grund av svaga vindar till Pythagorio, dit nu resten av klanen skall anlända för gemensamt midsommarfirande.
Summary in English: Here I describe the intense feelings for me connected with Greece and now at last realizing my old dream to sail there in my own boat. In Pythagorio, the tourist centre of Samos, my three new mates Agnes, Christoffer and Philip, checked in for a week of sailing all the way around Samos and also out to the nearest island, Agathonisi. Then we landed again in Pythagorio, where we are waiting for my whole clan to come and celebrate midsummer.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s