Dardanellerna, Canakkale och äntligen Medelhavet!

Vi hade ytterligare två dagar med god slörsegling genom Dardanellerna innan vi var framme i Canakkale, som är huvudorten på den asiatiska sidan av Dardanellerna. Här fanns en välordnad marina med en dusch som vi nu hade längtat efter i 5 dagar och dessutom el så att vi kunde ladda upp våra urladdade datorer och andra maskiner. Canakkale, där vi stannade i tre dagar,  var en livlig stad med en låg strandpromenad full med restauranger och kaféer. Stan präglades mycket av att den hade ett universitet så att det fanns unga människor överallt som gärna ville prata engelska. Här lyckades vi också hitta en jättestor marknad med mat och kläder och där vi handlade flitigt, mest mat. Tre mil från Canakkale ligger en stor turistattraktion, Troja, dit det gick mängder av turistturer. Vi hyrde emellertid bil och besökte först Troja, särskilt spännande genom att jag just hade läst Iliaden. Här finns utgrävningarna som verkligen kunnat identifiera stan som det historiska Troja, en av nio olika lager av städer som byggts på resterna av den föregående. Här fanns bara sten kvar i form av murar och rester av byggnader medan alla de rika fynd av som gjorts här nu är spridda över världen. Men ändå en fantasieggande upplevelse.

IMG_3354
IMG_3341
Trojanska hästen
Från Troja åkte vi sedan vidare till Assos, en antik grekisk stad med ett Akropolis och Athenatempel med en vidunderlig utsikt över Medelhavet och slätten omkring. En av de bäst bevarade ruinerna var amfiteatern men också en antik hamn, där vi fick stärkande turkiskt kaffe med baklava.
IMG_3356IMG_3361
IMG_3364
Jag agerar grekisk teater
Efter en dags fantasieggande upplevelser av grekiska ruiner var det skön att ta ett första bad i Medelhavet vid en övergiven sandstrand, det var  kanske 18-19°  i vattnet och för kallt för alla utom två härdade svenskar. Det blev en mycket givande dag som dock slutade lite snöpligt när vi blev lurade på bensinpengar för 300 kr genom att vi inte visste om den oskrivna lag som säger att an skall lämna tillbaks bilen med samma mängd bensin i tanken som när man fick den – inte så lätt när den lämnades ut med nästan tom tank. Våra danska grannar hade varit ute för detsamma och vi blev en lärdom rikare.
Tvärs över Dardanellerna ligger den europeiska sidan, som där utgörs av Gallipolihalvön, som var platsen för ett av de blodigaste slagen under första världskriget med en halv million döda. Här gjorde ententen med England och Frankrike i spetsen ett misslyckat försök att landstiga för att få kontroll över farleden till Svarta Havet och sin allierade, Ryssland. De mötte mycket hårt motstånd av turkarna under Atatürk och gav upp försöket efter några månader av förödande krig. Hela södra delen av Gallipolihalvön är en enda stor krigskyrkogård med en rad minnesmärken av kriget, dit människor från hela världen fortfarande vallfärdar för att hedra döda släktingar.
IMG_3369
IMG_3371
Krigsmonument på spetsen av Gallipolihalvön
Så var det dags för avfärd på den sista delen av Dardanellerna och ut i Medelhavet. Vi hade fortfarande god akterlig vind så det blev en härlig segling, också med kraftig medström så att vi långa tider forsade fram i 8 knop. Vi lämnade Dardanellernas mynning och var därmed äntligen ute i Medelhavet!
IMG_3376
Yttersta spetsen av Dardanellerna, här börjar Medelhavet
Så nu är det inte längre joymotmedelhav utan joypåmedelhav (med det blir för bökigt att ändra namnet på bloggen). Första hamnen blev den turkiska turistön Bozsaada, som under grekiska tid hette Tenedos. Jag håller just nu på att läsa Odysséen (efter att ha avslutat Iliaden) och det var en rolig upplevelse att jag just på väg till Tenedos råkade läsa Nestors berättelse i tredje sången om hur han lämnade Troja när kriget var över: 

”Strykande gick det, en gud utjämnade sväljande djupet.

Tenedos hunno vi snart och åt gudarna bragte ett offer”.
IMG_3386
Bozsaada/Tenedos

Summary in English: Several more days of good wind and sailing took us throught the Dardanelles and the city of Canakkale, where we spent three days, renting a car to make an excursion to the excavation in Troy, especially interesting as I have just read the Iliad. We also went to see the magnificent ruins of the antique Greek town of Assos, beautifully situated on a hill sloping down to the Mediterranian and where Aristotle had been teaching. On the European side of the Dardanelles is the Gallipoli peninsula, where one of the most terrible battles was fought in World War I with 500 000 dead. Most of the peninsula is still a war graveyard with lots of memorials. We left Canakkale May 26th and was carried by good wind and strong current out to the Mediterranian. At last, the very goal of this whole trip! We are now tied up on the Turkish island of Bozsaada

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s