“Tantvecka” i Ardennerna

Söndagen den 17 juli
Sitter nu på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris och väntar på nästa gast, sonson Christoffer, 12. Kan se tillbaks på en mycket lyckad vecka på de franska kanalerna med, förutom Gustaf, två äldre damer i form av min syster Birgit, 90 år, och hennes väninna den betydligt yngre Ann, som har rik erfarenhet av kanaler och slussar. Här har ni hela besättningen, samlad på Place Ducale i Charleville, ett vackert renässanstorg, som mycket liknar Place Vosges i Paris.

IMG_1848
Båtresan har fortsatt på floden Meuse genom de franska Ardennerna, med mäktiga höga lövskogsklädda kullar kring floden och här och där små byar och städer för behaglig ankring och restaurangbesök. Till Laifour kom Birgit och Ann med tåget och installerades i sina kojer mitt i EM-finalen i fotboll. Min hemmagjorda landgång kommit väl till pass denna vecka:

IMG_1888
De automatiska slussarna har fungerat oklanderligt och tar sällan mer än en kvart att passera och med två gastar (Gustaf och Ann) och två hjälpgastar (Birgit och Joyce) har det varit en behaglig resa för kaptenen.

IMG_1866
Vid Pont-de-Bar lämnade vi Meuse och gav oss in på Canal des Ardennes, som klättrade nerför Ardennerna med 26 seriekopplade neråtslussar i tät följd ner till floden Aisne. Nu blev landskapet mer likt det vi känner igen från Göta kanal med fält och åkrar omväxlande med lövskog omkring den ganska smala kanalen.

IMG_1880.JPG
Igår anlände vi så till Rethel, där vårt nästa gastbyte skulle ske. Vid den sista slussen (”Det här blir nog min sista sluss i livet”, sa Birgit men det tillåter jag mig att tvivla på) hakade det automatiska maskineriet upp sig för första gången så vi fick tillkalla slusspersonalen och vänta nästan en timme. Men sanningen att säga hade vi fått tillkalla slusspersonalen en gång tidigare men det var vårt eget fel för då hade vi pausat i en sluss för att njuta av vårt svenska eftermiddagskaffe. Det gillade inte det automatiska systemet, som kopplar ifrån om man inte fortsätter ganska direkt till nästa sluss; vi fick stränga förhållningsorder av slussvakten att aldrig stanna inne i en sluss och alltid meddela när man tar paus.
Stämningen på båten har för det mesta varit god och allra bäst vid drinken före maten vid 5-tiden, som framgår av följande bild från det Gustaf kallar tantveckan. Han har dock tagit det med sitt vanliga goda humör och drivit hejdlöst med tanterna, särskilt Birgit. Nu ser han dock fram mot att få en killkompis på båten. Och Paris börjar närma sig, bara 10 dagar kvar…

IMG_1885

Sunday, July 17th

This last week has been a very enjoyable trip on the river Meuse through stunning views of the Ardenne mountains and then a climb down through 26 automatic locks in sequence to the plain and river Aisne. The automatic locks has worked fine except in the last lock, where we got stuck for an hour and had to call the lock-guards to help us further. We have usually been alone in the locks and they have then taken less than 15 minutes to pass. My sister Birgit, 90, has had a good time and has made good use of my homebuilt gangway. Her much younger friend Ann has had a lot of experience with canals and locks and been a great mate together with Gustaf, now and then also with the help of second mates Birgit and Joyce, which has made it a very comfortable week for the captain. To-day I am meeting our next mate, sonson Christoffer,12, at Charles de Gaulle Airport and Gustaf is looking forward to a change from the week with the old ladies. And Paris is coming up, only 10 days left…

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s