Högtryck på floderna Aisne och Oise

Söndagen den 27 juli. I Rethel vid floden Aisne hade vi gastbyte, de äldre damerna lämnade, nöjda och glada, och kaptenen tog tåget till Paris och hämtade upp nästa barnbarn, sonson Christoffer. Samtidigt kom högsommarvärmen till Frankrike och vi hade det riktigt hett några dagar, 32 grader som mest. Uppe på däck var det dock ganska behagligt genom fartvinden och även en del naturliga fläktar. Floderna slingrade sig vackert genom det huvudsakligen lantliga landskapet och de automatiska slussarna tog oss ytterligare ett antal steg ner mot Seine. Killarna kompade bra vid slussningen och färden gick utan värre missöden än en viss väntan vid en krånglande sluss. På kvällarna har de sedan varit fullt sysselsatta med att leta Pokemon, den nya flugan för sommaren bland alla barn och ungdomar. Det sedvanliga kortspelet på kvällarna med favoritspelet Chicago har de förstås också haft tid för, ett spel där alla nu (även Joyce) är så drivna att vi turas om att vinna.

IMG_1920

När Aisne sedan mynnade ut i Oise (som är en biflod till Seine) kom vi till mer tättbebyggda trakter, mer pråmtrafik och bemannade slussar, som dock släppte igenom oss smidigt utan någon väntan. Igår kom vi sedan till den fashonabla gästhamnen i Cergy, bara två dagars båtfärd från Paris. Här bjöd Gustaf på avskedsmiddag på en av alla restaurangerna i hamnen.

IMG_1922

Och idag tog jag honom till Paris och med upp i Eiffeltornet innan jag lämnade av honom vid flygplatsen och tog emot nästa gast, Christoffers syster Agnes, 15, som nu skall få vara med om det högtidliga intåget nästa vecka per segelbåt in i Paris.

IMG_1925

Sunday, July 27th. We have had a very nice trip on the rivers Aisne and Oise in a beautiful rural landscape and mostly well functioning automatic locks, taking us several more steps downwards. The two young mates, Gustaf and Christoffer, has worked well together in the locks and have been very busy in the harbours to catch Pokemons, the new hit for kids this summer. But of course they also had time to participate in cardgames in the evenings, especially the favorite family game Chicago. Yesterday we arrived to the fashionable marina in Cergy, only two days by boat from Paris, where Gustaf took us to a farewell dinner in one of the many restaurangs at the harbor. Today I took the train with Gustaf to Paris and made it up to the Eiffel tower before I followed him to the airport and there also met our next mate, Agnes, 15, Christoffers sister. And now we are all looking forward to our much longed for entry to Paris next week, where we will stay at Port d´Arsenal, close to the Bastille.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s