Au revoir Belgique, bonjour France

Fredagen den 8 juli. Vi har nu haft några dagars lugn och behaglig färd genom Belgien, som bjöd på vackra naturscenerier med skogklädda kullar, dramatiska klippor och några mycket vackra städer som Namur och Dinant. Utsikten från citadellet i Namur över staden och de båda floddalarna, Meuse och Sambre, som sammanflyter här, var helt hänförande, svår att göra rättvisa på bild. På bilden här äter vi goda pizzor i Namur med citadellet i bakgrunden.

IMG_1821

I Dinant hade vi en magisk varm kväll med spegelblank flod och utsikt över det illuminerade citadellet, dramatiskt beläget högst uppe på en klippa.

IMG_1831

I Dinant fanns också överallt påminnelser om att Adolphe Sax, uppfinnare av saxofonen 1842, föddes här: se bilden av saxofonstatyer på bron (märk också den svenska flaggan på bron i denna mycket turistiska stad).

IMG_1832
Idag har vi sedan gått över gränsen till Frankrike, betalat slussavgiften (110 €/månad) och kvitterat ut en apparat som skall styra de många automatiska slussarna i Frankrike. Vi har nu lagt till i gästhamnen i gränsstaden Givet med två dagar kvar till Laifour, där syster Birgit, 90 år, och hennes vän Ann skall mönstra på. Kvällarna här ägnar vi som vanligt med barnbarnen åt kortspel, mest favoritspelet Chicago, där Joyce nu har lärt sig alla knepen och vunnit ett flertal gånger över oss veteraner.

Fridag, July 8th. The last days we have been travelling through the southeast of Belgium, a beautiful countryside with wooden hills and high cliffs along the river Meuse. Our guestharbours have been in small beautiful towns like Namur and Dinant, both with impressing citadells on high cliffs guarding the towns. In Dinant there were many reminders of it´s native son Adolphe Sax, who invented the saxophone 1842. See picture of Joyce and a big saxophone statues on the bridge (and note also the Swedish flag in this very touristic town). Evenings we spend playing cards, which always have been a major attraction for my grandkids on the boat. Our favorite Chicago, a kind of Swedish poker game, which Joyce now has learned so well that she has been beating us several times.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s