Maastricht, byte av besättning, problem och lösningar

Den 4 juli. Här är vi nu sedan fyra dagar i Maastricht, stan i Holland nära gränsen till Belgien och Tyskland, där EU kom till 1993 på gott och ont. Här har legat i den gamla hamnbassängen, en trevlig gästhamn som ligger i centrum och är omgiven av restauranger och barer. Här lämnade oss Gina och Tom efter en veckas mycket trevlig samvaro.

IMG_1784

Och igår for Joyce och jag med tåg till Bryssel för att hämta vår nästa gast, dotterson Gustaf 14 år, på flygplatsen och efter att först ha turistat i Bryssel några timmar, ätit en läcker brysselvåffla och beskådat Manekin Pis och alla choklad- och spetsaffärerna. Här i Maastrich har vi nu också ägnat oss åt att lösa en del problem. ”There is always something, boatlife is full of crises”, säger Joyce och jag svarar: ”Life is full of crises” – i linje med min gamla filosofi att båtlivet är en god modell och övning för resten av livet. I båttillbehörsaffären har jag skaffat de europeiska Campinggasflaskorna med nödvändiga tillbehör för att ersätta mitt svenska gasolsystem. Vi har fått mekanikerhjälp med att byta en alltför slack generatorrem, som Tom hjälpt mig att identifiera som den troliga orsaken till ett biljud gnisslande från motorn som kommit och gått under några veckor. Jag har också lyckats få tid hos en tandläkare och fått hjälp med en tandvärk, som jag haft några veckor och som visade sig var en sprucken kindtand, som nu är provisoriskt lagad och förhoppningsvis skall hålla till jag kommer hem. Tillsammans med Gustaf har vi nu också monterat den nya gummibåten, som Gustaf genast testat med roddturer i hamnen.

IMG_1801

Så har vi förstås firat July 4th med lunch på McDonalds och en god kycklingmiddag på båten med flaggor och alla Joyces July 4th-dekorationer och sång av Joyce av raden av fosterländska sånger.

IMG_1081

Så nu är allt klart för nästa etapp av kanalresan: i morgon far vi till Liège i Belgien och då gäller det hur vi kan klara oss med våra gamla rostiga franska.
Jag har länge velat göra en bild av vår rutt på denna långa kanalresa, hela vägen från Lübeck till Lagarde i östra Frankrike (som blir vår vinterhamn). Och nu tror jag att jag har löst det problemet också, så här har ni den:

IMG_1800

Maastricht, July 4th.
In this pleasant city we have now spent four days, saying goodbye to Gina and Tom after a very pleasant week with them and picking up our next mate, grandson Gustaf, 14, at the Brussel airport. We have also spent time here solving a lot of problems. ”There is always something”, boatlife is full of crises” sais Joyce and my response is: ”Life is full of crises” – which is part of my philosophy since long that boatlife is a good model of and practice for the rest of our lives. So here we have got the European equipment for the kitchen gas, which is different from the Swedish. We have also gotten help from a mechanic to change the belt of the engine, which Tom helped me identify as probable cause of an unpleasant sound from the engine. The captain also has had an aching tooth since several weeks and here we found a dentist, who discovered that the tooth was broken and managed to do a makeshift repair, which hopefully will last till I come home again to my regular dentist. Gustaf and I also managed to put together my new rubber-lifeboat, which he then has used for lengthy rowing-tours. Of course we have also celebrated July 4th with lunch at McDonalds an a nice chicken dinner at the boat, enjoying Joyces American table decorations and her singing all the patriotic songs.

I have also now managed to make a picture of the route of our whole canal trip from Lübeck to Lagarde in eastern France, where Joy will spend the winter.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s