Ut på Rhen, in i Holland

Sedan vi hämtat oss något efter chocken med Johans olycka fortsatte Joyce och jag ensamma några dagar vilket inte var några problem eftersom det inte skulle bli några slussar på ett bra tag. Det blev en mycket behaglig resa utom ytterligare ett motorstopp mitt i kanalen när motorn blivit överhettad (självförvållat eftersom jag inte hade satt på locket till sötvattenkylen ordentligt). Nu fick också Joyce lite övning vid rodret:

IMG_1732

En av gästhamnarna var i närheten av Osnabrück och här hände något osannolikt och roligt: Jan och hans Lina var på hemväg från Italien i bil efter sitt år i Florens och via Messinger kom vi underfund med att de skulle passera Osnabruck exakt samtidigt som vi beräknade vara där. Därmed fick vi till ett glatt och gott möte på båten, där vi utfodrade dem med mackor och de oss med nyinköpt Moselvin.

IMG_1738

Joyce och jag gjorde sedan en tur in till Osnabrück med en vacker och stämningsfull medeltida stadskärna, en viktig plats i Sveriges historia eftersom vår mycket förmånliga del av den Westfaliska freden 1648 hade ingåtts här. TV-sändningarna på barerna visade dock en mindre förmånlig svensk fotbollshistoria eftersom Sverige just denna kväll blev utslaget ur EM.
I Münster anslöt sedan våra goda och seglingsvana vänner Gina och Tom från Palo Alto som uppgjort, vi tog oss igenom slussen med deras hjälp och hade sedan en fin dag med shopping och sightseeing i Münster. Sedan klättrade vi ner genom ytterligare sex stora slussar och gjorde vår entré på Rhen. Vilken härlig känsla att komma ut på denna mytomspunna del av europeisk historia i egen båt och ana rhendöttrarna sång där nerifrån! Det blev en dagsetapp med ganska vild färd nerför Rhen, som var flera meter över normalt vattenstånd och gav oss gratisskjuts i 10 km/tim (=5,5 knop), vilket blev 15 km/tim (= 8 knop) med motor. En stark vind och många pråmar rörde upp vattnet så att vi fick vår första riktiga sjögång sedan vi börjat kanalfärden. Inte så behagligt för Joyce men en härlig påminnelse för mig om hur det känns att segla.
Och nu var det dags att lämna Tyskland och åka in i Holland. Vid gränsen till Holland delar sig Rhen och har sin huvudfåra i floden Waal, och på den gjorde vi ett uppehåll i Nijmegen, där ett viktigt slag stod (slaget vid Arnhem) när tyskarna retirerade under andra världskriget. Här fanns då den enda bevarade bron över Waal, som tyskarna också lyckades spränga innan de fick ge sig och lämna öppen väg för invasionsstyrkorna in i Tyskland. I Nijmegen besökte vi det stora och mycket sevärda Bevrijdings- (frihets)-museet om Holland i andra världskriget.
Och nu har vi gått vidare in i Holland på floden Maas, som vi kommer att fortsätta på i några veckor, genom Belgien (där den byter namn till Meuse) och in i Frankrike. Vädret har varit ganska ostadigt med vackra dagar och regniga. Stämningen ombord är god och vi turas om med våra amerikanska vänner att laga mycket goda middagar.

IMG_1761

Out on the Rhine, in to Holland
We have now been on our way for another week after leaving the sad memories in Hannover behind. Johan is home again and is recovering fast. Joyce and I went by ourselves for a couple of days which was fine because there were no locks to pass. We had a great meeting with my son Jan and his wife in Osnabrück, which they happened to pass on their way home by car from the year they had spent in Florence. And in Münster, Germany, our dear friends from Palo Alto, Gina and Tom, signed on as our new crew. Since then we have had a great trip, passing many locks in the canals, going out on the Rhine, which was pretty floded, rocky and wild and giving us a fast trip in to Holland, where we now are going on the river Maas southwards toward Maastrich. We are in good spirits, taking turns in cooking delicious dinners and have been doing a lot of interesting sightseeing like to the big and extremely interesting Bevrijdings- (Liberation)- museum in Nijmegen about Holland in the second world war.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s