Olyckor

Sedan flera dagar befinner vi oss nu i en utmärkt trevlig gästhamn i Hannover. Och detta blir en blogg mest om några mycket jobbiga saker vi råkat ut för. Det värsta hände i slussen vid Anderten, en timme före Hannover. Det är en rejäl nedåtsluss på 14,5 m och det blev en stressig infart i slussen efter två stora pråmar och tillsammans med två andra fritidsbåtar. Där hände det, när Johan skulle hoppa iland med linan. Han skulle ta sig över mantåget, fastnade med ena foten och föll raklång framstupa på cementkajen. Han vrålade av smärta men reste sig snabbt och jobbade vidare med linorna. Han hade sedan fortsatt mycket ont i båda armbågarna så när vi kommit fram till Hannover var det bara att åka till sjukhus för att få honom undersökt. Och vilket chockbesked: brott på bägge underarmarna uppe vid armbågen, inget komplicerat men ändå: brott!! Han fick stanna på sjukhuset och har varit mycket väl omhändertagen där. Och imorgon flyger han hem med en sjuksköterska från SOS International, vilken otroligt fin service de ger. Själva reser vi också vidare imorgon, klarar oss bra utan gasthjälp några dagar eftersom det inte är några slussar, och får sedan hjälp av Gina och Tom från USA, som skulle avlösa Johan och nu kunde komma tidigare. Bilden visar Johan när han blir matad av en trevlig sköterska.

IMG_1724

Ett annat missöde drabbade oss också – en olycka kommer som bekant sällan ensam. Det kom sig av att det är mycket glesare mellan gästhamnar och tankställen på dessa tyska kanaler än jag visste. Vi var nu en halvtimme från Hannover och visste att vi hade dåligt med drivmedel men var ändå ganska säkra på att det skulle räcka. Men icke!! Motorn stannade mitt i kanalen, vi lyckades ta oss in till kanalkanten och fick en lina kring en ten och började söka hjälp. Och vilken otrolig tur vi hade! Efter 10 minuter närmade sig en motorbåt som visade sig vara tyska Wasser-Polizei, som var glada att hjälpa oss och tog oss på släp in till gästhamnen här i Hannover, där dom hade den första sjömack som jag sett sedan Travemünde. Under tiden hade jag ett livligt samtal med den glada kvinnliga tyska vattenpolisen, se bild.

IMG_1704

Så nu har vi haft några lugna dagar här i Hannover för att slicka såren och ordna upp allt. Vi har också turistat en del i Hannover, vandrat runt i det största bilfria centrum vi någonsin upplevt, åkt upp i tornet på nya rådhuset som ger en magnifik överblick över stan och ätit en god tysk middag i gamla stan. Det starkaste minnet var dock en utställning i rådhuset där de byggt upp modeller av stan från tre epoker: 1689, 1939, 1945 och idag. Bilden av den nästan helt sönderbombade staden 1945 var gripande. Vilket enormt uppbyggnadsarbete de har genomfört här!!

IMG_1710

IMG_1725

Hej då, fina Johan, tack för god gastning och lycka till med läkning och rehabilitering!

Summary in English:
We have now spent several days in a very pleasant guesthabour in Hannover to recover after the first real ordeal on this trip. My great mate Johan had such a bad fall in a lock that we had to take him to a hospital here in Hannover to do x-ray. And to our great dismay he had broken both arms just under the elbow, fortunately nothing complicated but still broken!!! He has stayed in the hospital, has been very well treated and taken care of there and are flying home tomorrow with a Swedish nurse, which is included in our terrific insurance system. Joyce and me will continue on our own and will get help by Gina and Tom from California before we come to the next lock in Münster on Thursday.

In Swedish we say: ”No accident ever comes alone”. True enough: soon after the unfortunate lock we ran out of gas for the engine!! It is hard to get gas in those German channels. But we were very lucky: after 10 minutes came a motor-boat, which was the German Water-police! The were happy to help us out and towed us to this guest harbour in Hannover and I had a great chat on the way in mixed German and English with the very nice joyful female Wasser-Polizei, see picture.

Joyce and I have also had some time to be tourists in this big interesting city. The most memorable sight was en exhibition in the City Hall with models of the city from 1689, 1939, 1945 and now. What a moving sight to see how almost the whole city was destroyed during the war. What an accomplishment to have rebuilt this city and the whole country to the most prosperous in Europe!

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

4 thoughts on “Olyckor”

  1. Nils och Joy!
    Vi förstår verkligen hur hemskt det måste ha varit med det som hände Johan men det verkar ju ha rett upp sig på ett bra sätt. Soppatorsken löste sig ju också elegant. Ibland ska en sjöman ha tur! Gott att höra att ni hade det trevligt och bra i Hannover. Visst är det märkligt med människans uppbyggnadsdrift – det har vi sett många exempel på i krigsdrabbade länder. God fortsatt tur!
    Agneta och Gunnar

    Like

  2. Nils och Joyce! Jag läser er blogg idag den 26 juni och ser vilken olycka ni drabbades av. Stackars Johan som skadade båda armarna så illa. Jag hoppas han läker ihop snabbt så att han hinner ha lite glädje av sommaren även om han inte kan vara med på er båt! Ta väl hand om er på fortsatta resan. / Barbro

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s