Kanalresan har börjat!

IMG_1646
Efter att ha fått hjälp med avmastning, mastförvaring och reparation av min defekta landstöm på det utmärkta Marina Baltica begav jag mig ensam till Lübeck på onsdagen (8/6) och la till vid den svenska flaggan vid Hansehafen mitt i stan, där jag också låg när jag seglat hit tillsammans med mitt äldsta barnbarn Johan för fyra år sedan. Då hade vi sökt upp och skådat ut över början av Elbe-Lübeckkanal och talat längtansfullt om hur vi någon gång ville ge oss ut på den på väg ner mot Medelhavet. Och nu skall det bli av! På fredagen 10/6 kommer Johan hit tillsammans med Joyce för att vara med under de två första veckorna på de tyska kanalerna fram till Wesel vid Rhen. Härligt att dela detta äventyr med barnbarnen, som kommer att avlösa varandra under resan! Men naturligtvis också med min fru Joyce, som ger sig in i detta något skeptisk och halvvillig men ändå bestämd att genomföra företaget och, som jag hoppas, med rikt utbyte och utan ånger.

Idag är det måndagen den 13/6, och vi har nu framgångsrikt avverkat första etappen av vårt kanaläventyr, 37 km och fem slussar längs Lübeck-Elbekanal till en liten charmig gästhamn vid Prüss-See, där dom också hade den goda smaken att ha en restaurang, där vi kunde se Sveriges inledningsmatch i fotbolls-EM mot Irland tillsammans med en tysk öl. Johan har aldrig slussat förut och jag kände mig själv lite ringrostig men det var snälla slussar och vi klarade oss med bara några mindre malörer. Det var lummig grönska hela vägen och massor med härlig fågelsång så det var lätt att komma in i den meditlstämningen.

Några ord bara om Lübeck, där jag fick fem dagar, varav två tillsammans med Joyce och Johan. Jag blev helt betagen i stan med dess blandning av livliga moderna kvarter och tysta medeltida gator och gränder, där det kändes som tiden stått stilla. Här känner man den europeiska historiens vingslag starkt, från medeltidens Hansakultur till moderna giganter som Thomas Mann, Willy Brandt och Günter Grass. En strålande början på vad jag hoppas blir ett rikt smörgåsbord av europeiska kulturcentra under resans gång. En festlig början också genom den vinfestival som pågick hela helgen på Koberg, ett av de stora torgen i Lübeck.

IMG_1653

Här lyckades jag också lösa ett av de återstående problemen med färden: hur skall min 90-åriga syster Birgit kunna komma på och av båten under den vecka hon skall tillbringa med oss i Frankrike? Jag begav mig på min nyinköpta hopfällbara cykel 5 km till Niemeier, Lübecks bästa affär för båttillbehör och fann att deras hopfällbara landgångar kostade 4000 kr och inte fanns i lager. Turligt nog fanns emellertid Bauhaus nära intill och där kunde jag snabbt hitta en billig brädkonstruktion med stålkanter, som jag trodde skulle bli idealisk som landgång om det kompletterades med lister som halkskydd. 150 kr kostade kalaset och sedan var det väl värt promenaden på 5 km tillbaks till båten med landgången balanserande på pakethållaren. Listerna var lätta att skruva på och här ser ni resultatet.

IMG_1649

I got five days and a lot of time to explore Lübeck, a great beginning of a tour when I hope to explore European cultures and history. There was even a wine festival going on the whole weekend on the Koberg square, where I could take a good glass of Mosel wine with Johan and Joyce to celebrate their arrival as mates on the trip. I also managed to find parts and put together a pretty decent gangway (see picture), which will help my 90 year old sister Birgit on and off the boat when she will join us in France.
Today, June 13th, the big day arrived when we started the canal trip. On a pretty rainy day we made 37 km and five locks and got a nice sunny evening in a charming guestharbour at Prüss-See along the Lübeck-Elbekanal. So, look out, Paris, we are on our way!

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s