Framme i Travemünde

Söndagen (5/6) blev ännu en behaglig dag på havet, när vi gick från Gedser på morgonen i strålande sol, fick lite loj segling till en början men sedan bleke igen så att motorn fick jobba. Travemünde kunde vi sikta säkert 20 sjömil ut på grund av det enorma Maritim Hotel (37 våningar) och lägligt nog blev det nu god förlig vind så att vi kunde segla in i hamnen; det gällde bara att hålla undan för de enorma färjorna. Travemünde är en gammal kurort, nu mest badort och seglarcentrum och det är en festlig infart på floden Trave där det kryllar av båtar och restauranger på båda sidor. Vi la till vid varvet Marina Baltica, eftersom jag har fått tips om att man kan få förvara masten där till överkomligt pris.

Så därmed var denna etapp avklarad, Från Stockholm till Travemünde en segling på 500 sjömil, som tagit 100 timmar på 12 dagar varav 2 vilodagar, vilket innebär att vi seglat 50 sjömil om dagen och gjort ett snitt på 5 knop. Med de goda vindar (och den goda motorn) vi haft och dessutom en erfaren och trevlig gast ombord har det varit rena lustseglingen från början till slut.

Och på måndagen fortsatte det goda flytet. Jag fick ett bra bud på avmastning och mastförvaring under ett år på Marina Baltica och när jag pratat med Joyce och vi bestämt oss för att anta budet (ca 400 €) gick jag in på kontoret och gjorde beställningen. De frågade när jag ville ha det gjort, jag svarade “så snart som möjligt”, varvid de erbjöd mig två alternativ: om 10 minuter eller på fredag. Vi hade inte klätt av segel och rigg ännu men med Lennarts hjälp klarade vi det, körde in till mastkranen och hux flux var masten av. Därmed behövde jag inte bygga någon ställning för masten på däck och vi kan få en ännu behagligare kanaltur. Ett enda problem återstod och det var att jag inte lyckades få landström (med högspänning) till båten, inget avgörande nu när solcellspanelen laddar batterierna för fullt men ändå något jag ville lösa.

IMG_1630

På kvällen virade vi nationaldagen med att jag bjöd Lennart på avskedsmiddag på en av restaurangerna längs floden. Vi gjorde en utvärdering av färden: båten, vädret och varandra och det var mest toppbetyg hela vägen. Det enda som drog ner betyget lite för båten var att den nya toaletten är för trång så det är nog någonting som jag tyvärr behöver göra om.

Och idag, tisdag, mönstrade Lennart av och begav sig med tåget från Travemünde tillbaks till Stockholm. Så nu har jag fyra ensamma dagar för uppladdning innan Joyce och Johan kommer på fredag. Så här ser jag nu ut på en selfie av mig och min avmastade Joy.

IMG_1637

On un Sunday, June 5th, we arrived in Travemünde, Germany, having made 500 nM in 12 days (including two days of rest). What could have been a very strenuous trip became a complete pleasure with good winds and weather, a good boat and engine och a very good, efficient and pleasant mate. I had also more good luck when I got a good offer at the marina where we are staying for taking down the mast and storing it for a year (400 €), which will make our canal trip even more pleasant without a mast on deck. Yesterday, which was the Swedish national day, we celebrated by me taking Lennart out to a good fish meal and a good German beer at a restaurang by the river (see picture). Today Lennart left for Stockholm and I have four lonely days here to take it easy before Joyce and Johan will come on Friday evening. Above you see a selfie of me and Joy, now kind of naked without her mast. 

 

 

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

One thought on “Framme i Travemünde”

  1. Vad härligt att allt har gått bra. Skönt att slippa masten säger Gunnar. Har du exakta datum och platser för hans på- och avmönstring? Här sitter vi på terrassen i 30 graders värme sent på kvällen och njuter med ett glas vin. På lördag hem till kyligt Sverige, vi ångrar att vi inte planerat att stanna längre. Hälsa Joyce när hon kommer och ha det riktigt fint på den fortsatta färden. Kram från oss! Agneta och Gunnar

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s