Vidare till Karlshamn, min barndoms stad

Vi avnjöt Visby under en vilodag med en promenad längs stranden och ringmuren och genom den medeltida stadskärnan –  vilken pärla till stad! Jörn tog katamaranen tillbaks till Nynäshamn och dagen därpå gav Lennart och jag oss iväg med sikte på Utklippan utanför Karlskrona, en försvarlig sträcka på 140 sjömil, som då förstås innebar nattsegling. Vi gick in i Klintehamn för att fylla på dieseltanken och passerade sedan båda Karlsöarna så nära det gick utan att överträda fågelskyddsområdet och fick skåda tusentals sillgrisslor och torrmular på klipporna och i vattnet – vilket märkligt härligt skådespel! Nordvinden var ganska svag under dan men på kvällen tilltog den igen och det blev en fin nattsegling då molntäcket började bryta upp. På min vakt fick jag därför chans att stjärnskåda och jag kunde identifiera både Jupiter, Mars (så stor och röd den är just nu!) och Saturnus – en riktig högtidsstund vid rodret. På dagen blev det strålande sol och stark nordostvind och vid 15-tiden kunde vi ta oss in i Utklippans gästhamn, där vi var helt ensamma med alla måsar, alkor, gäss, skrakar och svalor. 16 timmar hade det tagit att avverka de 142 sjömilen från Visby och vi kunde nöjda sova ut.

IMG_1573

Joy som ensam båt i Utklippans gästhamn

Dagen därpå, som var dag 6 efter avfärden från Stockholm, blev det så en ny härlig segling i sol och susande slör de 30 sjömilen på öppet hav till Karlshamn, staden där jag föddes för 77 år sedan, växte upp i och bodde i tills jag tog studenten 1957. Det kändes roligt att visa Lennart min gamla hemstad och ta en öl på uteserveringen på Drottninggatan där jag bodde som barn. Det är alltid lite vemodigt att återvända hit och påminnas om denna uppväxt, som var en så märklig blandning av himmel och helvete (som jag just har skrivit en lång berättelse om, “Min barndom”). Nu har jag dock kunnat lägga det bakom mig och glädjas åt att livet under senare år har blivit så gott. Här stannar vi nu en dag extra för att få tid att hälsa på min älskade syster Margareta och hennes barn Mårten och Anna på Boksätra, den vackra gården öster om Karlshamn.

image

Kaptenen i sin barndomsstad Karlshamn framför spritfabriken, som morfar  byggde 1884

Our luck with the wind just continued with good tailwind. In two days and a night we made 140 nM to the small island of Utklippan in the province of Blekinge on the southern coast of Sweden.  The night sailing east of the big island of Öland was great with good wind and partly clear sky with stars and planets. Watch out for March, it is very strong and red right now! From Utklippan we had another great sailing with strong tailwind to the little town of Karlshamn, where I grew up and where we will stay a day to visit my beloved sister Margareta, who lives in an old farmhouse east of Karlshamn. It is close to the Guös värdshus, where Joyce and I had our wedding three years ago. 

Author: nilsassarson

Jag bor i Stockholm, har eget företag och kan erbjuda vissång, borgerliga ceremonier och psykiatri/psykoterapi. Dessutom har jag ett flerårigt äventyr med medelhavssegling, som du kan läsa om i min blogg

One thought on “Vidare till Karlshamn, min barndoms stad”

  1. Nils, det är så fint att få följa dig på denna spännande seglats. Att få dela dina iakttagelser, upplevelser och reflektioner berör och berikar. Stort att förverkliga denna dröm. Vi väntar med spänning på nästa rapport. Njut och må gott!
    Kram från Agde
    Agneta o Gunnar

    Like

Leave a comment