Avfärd och första etappen – till Visby

IMG_1567Kl. 9 den 25 maj 2016 var det då äntligen dags för avfärd. Det var bråda bråda sista dagar med installation av ny toa, solcellspanel, ny Windex (efter styvt arbete uppe i mastkranen) och förstås packa, stuva, packa, stuva… For som en skottspole på min cykel mellan bostaden på Reimersholme och min nya båtplats på Långholmen, tack och lov till Göta Segelsällskap för den.

På bilden ovan står jag i min röda anorak tillsammans med Lennart, en ny seglarkompis som skall följa med till Travemünde, och det är precis minuterna före avfärd.( Bilden är tagen av min fru Joyce, som bestämt sig för att avstå från den långa seglingen ner till Travemünde och ansluta där tillsammans med mitt äldsta barnbarn, Johan, min trognaste gast). Vinden hade nyligen, helt enligt prognosen, vänt till frisk nordlig, idealisk för den planerade första etappen till Visby. Vi gick via Södertälje ut till Torö, där gamle vännen Jörn har sommarställe och bjöd på en läcker indisk middag. Jörn skulle nu ansluta och följa med till Visby. Vi övervägde att  nattsegla till Gotland för att använda den goda vinden men bestämde oss till slut för att nöja oss med att på kvällen gå till Österhamnen vid Landsort för avfärd vid soluppgången. Efter en härlig kvällssegling till Landsort och några timmars sömn vaknade vi upp till en molnfri himmel och fortsatt frisk N-NV-vind. Med avförd 4:30 fick vi en strålande slörsegling mot Visby. Mot eftermiddagen mojnade vinden och vi fick ta till motorn de sista två timmarna och kunde lägga segla in i Visby gästhamn efter nästan exakt 12 timmar.

Vilken härlig känsla att äntligen vara på väg! Och med en flygande start dessutom, ca 120 sjömil på två dagar! Med båten i fullgott skick och alla nya installationer (kylaggregat, värmare, solsellspanel och toa) välfungerande. Och inte minst med gott samarbete och trevlig och givande samvaro med gastarna Lennart och Jörn. Jag vet förstås att problemen kommer men en god start som denna är ovärderlig. IMG_1569Lennart and Jörn

On May 25th the takeoff took place as planned. A new friend, Lennart, has signed up as my mate all the way to Travemünde. He is an experienced sailor so I have the best help and company. Joyce has decided to skip the sailing to join me in Travemünde together with my oldest grandson, Johan, who has long been my first mate onboard. We were extremely lucky with weather and wind so in two days we made it all the way to Visby on the island of Gotland in the middle of the Baltic. My old friend Jörn also followed us part of the way. A lucky, flying start of the trip as we made 120 nM (=nautical miles) in two days.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

2 thoughts on “Avfärd och första etappen – till Visby”

  1. Summer of 1965, I walked the narrow streets of Visby, imagined life in the medieval town, and sat on the sea wall watching an amazing sunset. It was during a summer when I lived with a Swedish host family in Katrineholm. Just the name “Visby” is magical in my mind. So glad you could go there on the start of your big trip. And how fun to also visit Karlshamn the town you grew up in and see your sister. Happy Sailing. Halimah

    Like

  2. wow, as we Yanks love to say — vilken drom ar det! So happy to know you are already at sea, and tasting all those amazing sensibilities. will hope to catch up with you and Joyce in Stockholm around September 1 0r 2. Lycka Til from Eve o Bill

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s