10 maj: In Sozopol preparing for taking off

I first want to apologize to my American friends that I won´t write my blogs in English this year. It is too hard for me to find the right words and feelings in English and especially now when Joyce isn´t around (she will join me later in Greece). But I will always make a short summary in English at the end of each blog.

Redan 29/4 kom jag till Sozopol för att ta itu med vårrutsningen inför sommarens seglingar. Verkstaden med chefsmekanikern Kasimir Peef hade redan i höstas gjort ett gott jobb med motorn: förutom vinterkonserveringen hade de också rensat kylsystemet och satt in nya batterier så att motorn var fullt funktionsduglig igen. Nu hjälpte de mig också med att installera en anordning för att kunna suga ut toatanken, lagstadgad i Sverige men som mina mekaniker därhemma inte hade lyckats med. Dessutom hjälpte de mig med att installera en plotter, som jag inhandlat i Sverige: Raymarins Dragonfly 7 Pro, min första plotter. Navionics elektroniska sjökort i iPaden, som jag klarat mig bra med i Stockholms skärgård och under flod- och kanalresan hitner kändes alltför sårbar för segling på Medelhavet. Mekanikerna gjorde ett bra jobb, var väldigt justa och trevliga och jag kan verkligen varmt rekommendera denna marina. Bilden visar mekanikergänget när de bjöd mig på små läckra inlagda fiskar och hemgjort vin, Kasimir Peef längst till höger. 

IMG_3224

Båtbotten behövde också befrias från en rejäl påväxning eftersom båten legat i hela vintern. Jag hade först tänkt lyfta upp den och göra det vanliga vårliga bottenbehandlingen. Men lyften var dyra och jag bestämde mig därför att anlita en dykare, som gjorde en ordentlig rengöring för 200 € och sparade mig både pengar och en massa jobb.
IMG_3222
En trevlig syn mötte mig i verkstaden: min välemballerade storsegelbom som stod och väntade på mig. Ni som läst min blogg förra året kanske kommer ihåg den jobbiga historien med storseglebomen, som inte var med i den dyra masttransporten från Travemünde till Wien. Den historien fick ett gott slut sedan jag förhandlat fram en deal med Marina Baltica i Travemünde, som hittat en transport för 200 € och åtog sig att betala hälften. Det var en härlig känsla att packa upp bommen och äntligen få den på plats:
IMG_3223
Så därmed var allt klart för avfärd för den första etappen på 120 sjömil mellan Sozopol och Istanbul, som innebar en dag-och-nattsegling. Och här kommer ett av de stora glädjeämnena för detta båtäventyr: alla mina tre barn, Tora, Jan och David har kommit för att  gasta. Det var vi fyra som började segla tillsammans för 36 år sedan. Vi seglade i flera somrar men nu inte sedan 1987, för 31 år sedan, då barnen börjat flyga ut och fått andra prioriteringar. Bilderna visar välkomstdrinken i båten och sedan en god middag på en av Sozopols alla krogar med havsutsikt. Idag, den 10 maj kl 10 var vi sedan klara för avfärd med kurs mot Istanbul, som var vikingarnas Miklagård en gång i tiden. Nya äventyr väntar, i Odysseus kölvatten: “Natten gick hän och det grydde till dag och de seglade ständigt…”

English summary: Here I have been telling about how my boat has been made ready for this year´s sailing in the Mediterranian with the help of a great team of mechanics at Marina Port Sozopol. And then a peak experience for me: all my three children, Tora, Jan and David has just joined me to be my mates during the first tour from Sozopol to Istanbul.
IMG_3234

IMG_3239

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s