FRAMME I LAGARDE, JOYS VINTERHAMN EFTER 500 SJÖMIL SEGLING, 192 MIL PÅ FLODER OCH KANALER, GENOM 297 (!!) SLUSSAR

Lördagen den 27 augusti

IMG_2214

Från Toul gick vi till Nancy, och blev båda väldigt förtjusta i den äldre delen av stan med det enormt vackra världsarvet Place Stanislas (se bilden) och ett riktigt förnämligt konstmuseum. Här stannade vi en dag extra innan vi gick vidare på sista tvådagarsetappen.

IMG_2234

Den 24 augusti, på dagen tre månader efter att jag kastade loss från bryggan på Långholmen, anlände så jag och Anders till Lagarde, där jag har bokat plats för båten över vintern. Ett viktigt skäl att jag valt just Lagarde var att de (som det verkar som enda ställe i östra Frankrike) har en kran som kan lyfta båten ur vattnet och en mekaniker, som kan fixa problemet med att det läckt in vatten i oljan i drevet, något som jag upptäckt för några veckor sedan och som behöver åtgärdas innan vintern för att det inte skall bli korrosionsskador på drevet. I Lagarde finns en marina som framför allt ägnar sig åt att hyra ut kanalbåtar men som också åtar sig att förvara fritidsbåtar över vintern. De sista dagarna började jag på allvar bli medveten om att Lagarde är en mycket liten by, där det inte finns en enda affär utom det marinan har att erbjuda. Det verkade inte så kul att vara där i fem dagar och jag övervägde att gå tillbaks till Nancy, där jag också fått erbjudande om vinterplats till ungefär samma pris som i Lagarde. Men först måste förstås jobbet med drevet göras klart. Vi fick besked av chefen på stället, den mycket jovialiske Jaques Lucas och hans skotske mekaniker Bill om att jobbet skulle kunna göras dagen därpå och att de hade reservdelar i form av packningar för propelleraxeln som förhoppningsvis skulle avhjälpa felet.

IMG_2243

Smidigt och lätt lyftes båten ur vattnet och Bill kunde demontera propeller och propelleraxel. Han kunde så småningom konstatera att packningarna behövde bytas men att propelleraxeln och drevet för övrigt var helt OK, tack och lov. Men ack och tyvärr, packningarna de hade var av fel modell, nya behövde beställas från Paris och kunde inte komma fram förrän på måndag. Därmed var saken klar, eftersom vårt flyg hem går på måndag blev det ingen tid att gå tillbaks till Nancy och Joy får vackert stanna i Lagarde.

IMG_2253

Anders bestämde sig för att åka till Nancy några dagar och bo på hotell men för mig blev det helt OK att stanna i Lagarde och ha tid i lugn och ro att göra iordning allt för vintern, städa och fixa och packa. Här har det varit stor värmebölja med 34 grader på eftermiddagarna och jag har njutit mycket av att ha gott om tid för båtjobbet men också för att förbereda mig mentalt för att avsluta detta stora äventyrsprojekt, lämna båten här över vintern och resa hem till livet i Stockholm. I stort känner jag mig mycket nöjd med denna båtresa, först 500 sjömil segling från Stockholm till Travemünde och sedan kanalfärd i 192 mil, genom fyra länder, 297 (!!) slussar och med nio olika gastar. Det är mycket att summera och utvärdera, massor av intryck att sortera, massor av lärdomar att sammanfatta. Och sedan tillsammans med Joyce dra slutsatser om hur vi skall fortsätta resan nästa år.

IMG_2246

 

Saturday, August 27th. We made a two-day-stop in Nancy, which was a very pleasant experience with the famous Place Stanislas, an excellent art museum and nice restaurants in the old city.
On August 24th, exactly three months after I left my dock in Stockholm, we arrived to Lagarde, which I have planned as a winter harbor for Joy at the marina Navig´France. The reason I have chosen Lagarde, even if it is a small village is that the marina has a crane that can lift the boat out of the water. And that I needed because I had found a problem a couple of weeks ago which only can be handled with the boat on land (for the engineminded I can tell that there is water in the oil of the drive, usally because of worn out seals on the propeller axis).

So the boat was lifted and the very professional mechanic Bill (who is scottish) could soon find out that the expected seals needed to be replaced. In the meantime Anders had decided to go back to Nancy for a couple of days while I stay in Lagarde to make the boat ready for the winter (cleaning and sorting out what to take home, packing and cleaning again). It is good for me to have a couple of days on my own for the job but also to process the fact that this big adventure has come to an end. I need to start evaluating what has been good, what could have been better, what are the important things I have learned. And then go home and with Joyce draw the conclusions and make the plan for next year.

Author: nilsassarson

Retired child psychiatrist but still working part-time. I am recently married to an american woman and we are living halftime in Stockholm, Sweden halftime in Palo Alto, Ca, USA. Have three kids and nine grandkids from earlier marriage.

One thought on “FRAMME I LAGARDE, JOYS VINTERHAMN EFTER 500 SJÖMIL SEGLING, 192 MIL PÅ FLODER OCH KANALER, GENOM 297 (!!) SLUSSAR”

  1. Dear Joyce and Nils!
    Many thanks for the wonderful days you kindly let me spend with you and Joy on the French waterways, full of great comradeship and seamanship! This is no doubt the best way to travel!
    Looking forward to seeing you soon again in France,
    Gunnar

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s